top of page

Waarom we lopen

En waarom time-outside in de natuur zo belangrijk is. 

Binnen een paar decennia is de manier waarop jongeren natuur ervaren en begrijpen radicaal veranderd. Het lijkt compleet tegenovergesteld van generaties voor hen. Vandaag zijn veel jongeren zich bewust van de wereldwijde uitdagingen van het klimaat, maar hun fysieke contact, hun intimiteit met de natuur, is aan het vervagen. Dit terwijl juist verbinding met natuur ons laat inzien hoe belangrijk een gezond klimaat is en hoe belangrijk het is om dit te beschermen. 

Hoe het met de natuur gaat is bepalend voor hoe het met ons gaat. Mensen kunnen niet zonder natuur, we zijn nou eenmaal onlosmakelijk verbonden. Daarnaast heeft onderzoek bewezen dat meer tijd buiten kan helpen tegen burn-outs en andere gezondheidsklachten, onderwerpen waar steeds meer jongeren mee te maken krijgen. Kortom, tijd om naar buiten te gaan!

Daarom lopen wij jaarlijks verschillende wandelroutes door Nederland  om hier aandacht voor te vragen. Wij staan als vrijwilligers van de Nationale Jeugdraad wekelijks op scholen om met jongeren door heel Nederland over deze en andere duurzaamheids thema’s te praten. Maar, bedachten we ons, waarom doen we dat niet buiten in plaats van in het klaslokaal?

 

Het initiatief heeft als doel dat jongeren tijdens een wandeling in de natuur met ons praten over duurzame vraagstukken. Door jongeren met ons mee te laten lopen en onderweg activiteiten te organiseren krijgen we de kans naar ze te luisteren. Wat vind jij van het onderwerp? Waar maak jij je zorgen over? Wat zijn jouw ideeën? 

De input die we ophalen nemen we mee in de nationale en internationale politiek via de Nederlandse VN jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling, die namens Nederlandse jongeren bij VN klimaatconferenties aanwezig zijn om hun stem te laten horen.

Tegelijkertijd willen we jongeren laten ervaren wat natuur met je doet en hoe mooi het kan zijn, zelfs dichtbij huis. Daarom lopen er niet alleen jongeren mee maar ook  experts, van beleidsmakers tot boswachters, klimaat psychologen, en duurzame ondernemers. 

Maar onze voornaamste doelgroep is jongeren. Onze definitie van jongeren en jongvolwassenen is erg breed. Van basisschool tot young professionals, generatie Z en Millennials. De leeftijdsgrens trekken we bij 30 jaar, maar wanneer mensen jong van geest zijn kunnen ze ons altijd contacten;)

1.

Contact met de natuur zorgt voor meer focus en aandacht.

2.

Studenten met uitzicht op groen scoren beter op tentamens.

3.

Tijd doorbrengen in natuur boost het immuunsysteem en verlaagt stress. 

4.

Vermindert ADHD symptomen bij kinderen die meer tijd in de natuur doorbrengen.

5.

Patienten herstellen sneller met uitzicht op natuur.

6.

"Je moet eerst de natuur leren waarderen voordat je je hard kunt maken het te beschermen" - Naomi Klein 

bottom of page